Blog

11.11, 11u, de wapenstilstand

Begin november 1918 kwam een delegatie van de geallieerden en een afvaardiging van de nieuwe Duitse regering bijeen om een wapenstilstand voor te bereiden. De onderhandelingen werden gevoerd in een treinstel in het bos van Compiègne, aan de geallieerde zijde van het front. Veel ruimte om te onderhandelen hadden de Duitsers echter niet.
Redactie 10 november 2018

Kiezen in oorlogstijd

In oktober 2018 mogen we allemaal stemmen om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Dat doen we elke 6 jaar. Voor de Eerste Wereldoorlog was dat zelfs om de 4 jaar! Toch bleven de burgemeesters en schepenen die in 1911 verkozen waren bijna tien jaar op post.
Redactie 18 april 2018

De Russen stappen uit de oorlog

In het voorjaar van 1917 werd de Russische tsaar ten val gebracht. Een Voorlopige Regering nam de macht over en beloofde een vrijer, meer democratisch regime. Maar over de oorlog was het nieuwe regime categoriek: Rusland zou samen met de geallieerden de strijd verderzetten, tot de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland. Een afzonderlijke vrede was geen optie. Terwijl net dat de grootste wens van het Russische volk was.
Redactie 12 december 2017

Tanks aan het front!

De Eerste Wereldoorlog verzandde snel in een loopgravenconflict waarbij de frontlijnen nauwelijks bewogen. Alle oorlogvoerende partijen gingen daarom ijverig op zoek naar manieren om die impasse te doorbreken. De Fransen en de Britten kwamen onafhankelijk van elkaar met een gelijkaardig idee: gemotoriseerde en gepantserde voertuigen, gewapend met machinegeweren en kanonnen.
Redactie 05 december 2017

Een pint van stroop en duivenbonen

De meeste economische activiteiten in België hadden zwaar te lijden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar dat gold niet voor de brouwerijen achter het front, in het onbezette België. Zij deden juist gouden zaken.
Redactie 07 november 2017

Mata Hari

Ook honderd jaar na haar dood is Mata Hari een begrip. Mensen herinneren zich vooral het beeld van de femme fatale, de gevaarlijke dubbelspionne die haar sensualiteit inzette om militairen informatie te ontfutselen. Op 15 oktober 1917 stierf ze voor een vuurpeloton in de bossen van Parijs.
Redactie 12 oktober 2017

Een activistisch banket

Op vraag van de activisten heropende de Duitse bezetter in 1916 de Gentse universiteit, nu met het Nederlands als onderwijstaal. De Duitse inmenging stootte veel professoren tegen de borst en slechts een beperkt aantal studenten schreef zich in. Toch hield ‘de Vlaamse Hogeschool’ stand.
Redactie 09 oktober 2017

Krant zkt vluchteling: Belgen in Engeland

‘Iedere week krijgen wij het weekblad: De Stem uit België, welke uitsluitend voor de vluchtelingen verschijnt. Ik liet daar mijn adres inzetten, en zoo kwam mijn broeder te weet waar ik woonde'. Week- en dagbladen brachten gevluchte Belgen in Engeland met elkaar in contact en zorgden voor nieuws van het thuisfront.
Amsab-ISG 02 oktober 2017

Een totale oorlog door de lens van Frank Hurley

Stel je voor: je staat in het midden van een volledig vernield landschap en men verlangt van je dit landschap en de mensen die hierin moeten overleven te fotograferen. Hoe begin je daaraan? Met deze gedachte worstelde fotograaf James Francis "Frank" Hurley toen hij in opdracht van het Australische leger de soldaten op de voet volgde.
In Flanders Fields Museum 26 september 2017

Het ontstaan van Tyne Cot Cemetery

Tyne Cottage, afgekort Tyne Cot, was tijdens de Slag bij Passendale in 1917 niet meer dan een bunker gecamoufleerd als een klein huisje. Het maakte deel uit van de Duitse verdediging, de Flandern I-stellung. De site was strategisch heel belangrijk door haar hogere ligging en het perfecte uitzicht op Ieper. Op 4 oktober bereiken Australische troepen de Flandern I-Stellung.
Memoriaal Museum Passchendaele 1917 18 september 2017

Pagina's