Zoek je beeld en geluid voor in de klas? Neem een kijkje op Het Archief voor Onderwijs >

Handleiding

1. Hulp nodig bij je zoekopdracht?

A. De zoekbalk gebruiken

Zoeken kan je via de zoekbalk op de startpagina of door vanop eender welke pagina te klikken op ‘Zoeken’ in de hoofdnavigatie. Zo kom je op de zoekpagina waar je een zoekbalk vindt. Typ jouw zoekterm(en) in en klik op ‘Zoeken’ of de return-toets om de zoekopdracht te starten. Jouw zoektermen worden gezocht in alle beschikbare metadatavelden, zoals titel of beschrijving.

undefinedJe zoekopdracht verder verfijnen, doe je door gebruik te maken van de filters in de linkerzijbalk op de resultatenpagina.

B. Zoektips

Combineer zoektermen in de zoekbalk met de filters in de linkerzijbalk om je zoekopdracht te verfijnen.

Voorbeeld:

  • zoekterm = Martine Tanghe
  • filter aanbieder = VRT
  • periode = 1 januari 2017 - 31 december 2017

Lees hier meer over het gebruik van filters.

Er zijn een aantal manieren om je zoekopdracht al te verfijnen voor je op ‘Zoeken’ klikt:

  • Gebruik aanhalingstekens in je zoekopdracht om te zoeken naar een exacte combinatie van woorden. Je krijgt enkel die resultaten te zien die precies overeenkomen met je zoekopdracht.

           Voorbeeld: “Martine Tanghe”

  • Gebruik AND als je wil dat verschillende zoektermen voorkomen in de tekst, maar ze niet dicht bij elkaar hoeven te staan. Deze optie staat standaard aan als je zoekt naar meer dan één woord.

          Voorbeeld: Martine AND Tanghe

  • Gebruik OR om alle zoekresultaten te krijgen waarin één van je zoektermen voorkomt.

           Voorbeeld: Martine Tanghe OR Journaal

  • Gebruik NOT om alle zoekresultaten te krijgen waarin de zoekterm Tanghe maar niet de zoekterm Martine voorkomt. De tweede zoekterm wordt dan uitgesloten.

          Voorbeeld: Tanghe NOT Martine

C. Zoekresultaten: sorteren en pagineren

In het overzicht van de zoekresultaten zie je bovenaan hoeveel resultaten de zoekopdracht heeft opgeleverd.

De zoekresultaten worden standaard gesorteerd op relevantie. Als de zoekterm bijvoorbeeld in de titel staat, dan is de relevantie hoger dan als de zoekterm in de beschrijving staat. Of als 'Martine Tanghe' drie keer voorkomt in de metadata van een item dan is dat meer relevant dan als ze maar één keer in de metadata voorkomt. Alles hangt dus ook af van de kwaliteit en de volledigheid van de metadata.

undefined

Je kan de sortering ook veranderen naar:

  • titel
  • datum aflopend
  • datum oplopend

Je kan ook kiezen om 10, 20, 50 of 100 zoekresultaten per pagina te tonen. Onderaan de zoekresultaten zie je hoeveel pagina’s met resultaten er zijn en kan je naar een andere pagina springen.

D. Je zoekopdracht verfijnen

Je kan je zoekopdracht verfijnen door gebruik te maken van de filters in de linkerzijbalk op de zoekpagina.

undefined

Deze filters zijn momenteel beschikbaar:

  • bestandstype: video of audio;
  • aanbieder: dit is de organisatie waar het materiaal vandaan komt;
  • datum: zoek op jaar of periode;
  • taal: de taal die in het fragment gesproken wordt;
  • genre: wat voor beeld- of geluidsfragment is het?;
  • originele drager: de drager waarop het fragment origineel bewaard werd voor de digitalisering.

E. Zoeken op aanbieder

Via het zoeken op aanbieder kan je specifiek op zoek gaan naar een collectie van een bepaalde organisatie. Klik op ‘Bekijk alle aanbieders’ om het volledige overzicht van alle organisaties met materiaal op Het Archief te bekijken.

undefined

Je kan het zoeken vergemakkelijken door te zoeken via het zoekveld of via het alfabet. Je kan één of meerdere organisaties aanvinken bij je zoekopdracht. Klik op ‘Bevestigen’ om je zoekopdracht te bevestigen en om terug te gaan naar de zoekresultaten.

undefined

F. Zoeken in een specifieke tijdsperiode, datum of jaar

Via de ‘datepicker’ in de linkerzijbalk kan je op een specifieke tijdsperiode zoeken. Je kan een begin- en einddatum (Van - Tot) instellen door zowel de dag, de maand als het jaartal te selecteren en op ‘Filter op datum’ te klikken. Zo kan je helemaal zelf de geschikte periode instellen: een decennium, een jaar, een maand, een week, enzovoort.

undefined

2. Informatie over het item

A. Informatie over het item

Klik op een item in de zoekresultaten om naar de detailpagina van dat item te gaan. Op deze pagina vind je alle detailgegevens die gerelateerd zijn aan het item:

  • de beschikbare metadata van het item: dat gaat van titel en beschrijving tot bijvoorbeeld de regisseur van het item
  • informatie over de organisatie die het item bewaart
  • de mogelijkheid om het item aan te vragen bij de organisatie die het item bewaart

B. De metadatavelden begrijpen

Op de detailpagina vind je voor elk item de metadata die op dat moment beschikbaar zijn. Dat betekent dat niet alle metadatavelden bij elk item ingevuld zullen zijn. Indien een metadataveld niet is ingevuld, wordt dit niet getoond. Het ene item heeft dus al meer metadata dan het andere. Metadata zijn work in progress en worden steeds aangevuld door de organisaties die het materiaal beheren en door meemoo, Vlaams instituut voor het archief.

Een volledig overzicht van alle voorkomende metadatavelden op Het Archief en wat ze precies inhouden, vind je hier.

C. Informatie over de collectie van de aanbieder

We verwijzen op elke detailpagina naar de collectie van de aanbieder die het item bewaart. Wil je meer weten over de partner zelf en zijn volledige collectie, dan kan je naar de website van de partner gaan door te klikken op het logo of de naam van de partner.

undefined

Kies voor ‘Zoek in alle items’ om in de audiovisuele collectie van deze aanbieder op Het Archief te zoeken.

undefined

3. Een item aanvragen

A. Een item aanvragen

Heb je een item gevonden waar je meer informatie over wil, dat je graag wil bekijken of beluisteren of dat je wil hergebruiken? Dan kan je vanop de detailpagina van het item klikken op ‘Naar het aanvraagformulier’ om contact op te nemen met de organisatie. Meemoo en Het Archief behandelen zelf geen aanvragen om materiaal te bekijken, beluisteren of te hergebruiken.

Om een item aan te vragen, heb je een account nodig. Lees meer hierover bij '5. Mijn Account op Het Archief'.

Heb je een account, dan kan je het aanvraagformulier invullen. Je zal merken dat jouw contactgegevens reeds ingevuld zijn. Indien gewenst kan ook 'Organisatie' en 'Type organisatie' vooringevuld worden. Voeg deze gegevens toe via Account en instellingen.

Om te verzenden klik je op 'Aanvraag verzenden'. Je aanvraag wordt verzonden naar de organisatie die het item bewaart. Jij ontvangt via e-mail een kopie van je aanvraag.

undefined

B. Wat gebeurt er na het verzenden?

Elke organisatie heeft een eigen beleid in verband met raadpleging, vergoeding, klaring van rechten en hergebruik van audiovisueel materiaal. Op hun website kan je daar meer informatie over vinden. De organisatie stelt alles in het werk om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Hoe snel, dat hangt af van het aantal aanvragen dat ze ontvangen.

C. Een item aanvragen bij VRT

Als je een item wil aanvragen van VRT word je doorverwezen naar het VRT-aanvraagformulier op de website van VRT. De gegevens die Het Archief ter beschikking heeft en die VRT nodig heeft om jouw aanvraag te behandelen, worden gekopieerd naar het aanvraagformulier van VRT:

  • jouw e-mailadres
  • jouw voor- en familienaam
  • informatie over het item: meemoo-identifier, identifier bij VRT, titel en serietitel

VRT vraagt echter ook nog een aantal extra gegevens. Deze kan je zelf invullen in het VRT-aanvraagformulier.

D. Een item aanvragen bij UGent

Als je een item wil aanvragen van UGent word je bij klikken op 'Naar het aanvraagformulier' doorverwezen naar het item van UGent in de catalogus van de UGent Universiteitsbibliotheek. Meer informatie over of je het item online of ter plaatse kan raadplegen vind je daar.

    4. Bladwijzers

    A. Bladwijzers opslaan

    Heb je een item gevonden dat je graag wil bewaren voor later, dan kan je dit item opslaan als bladwijzer. Je kan dit zowel doen vanuit de zoekresultaten als vanop de detailpagina.

    undefined


    Om een bladwijzer op te slaan, heb je een account nodig. Lees meer hierover bij '5. Mijn Account op Het Archief'.

    B. Bladwijzers beheren

    Om het overzicht van jouw bladwijzers te raadplegen, kies je voor 'Mijn bladwijzers' in de hoofdnavigatie.

    Een item uit je bladwijzers verwijderen, kan zowel vanop deze overzichtspagina, vanuit de zoekresultaten als vanop de detailpagina van een item.

    undefined

    5. Mijn account op Het Archief

    A. Heb ik een account nodig?

    Je bent niet verplicht om een account aan te maken om te zoeken in de catalogus van Het Archief. Je moet wel aangemeld zijn om:

    • bladwijzers op te slaan
    • aanvragen te plaatsen bij een aanbieder

    Er zijn twee manieren om dat te doen:

    1. Het Archief-account is er voor alle gebruikers.
    2. Meemoo-aanbieders kunnen gebruikmaken van hun meemoo-account.

    We lichten de twee opties hieronder verder toe.

    B. Registreren van Het Archief-account

    Heb je nog geen account op Het Archief, dan kan je je gemakkelijk registreren door in de rechterbovenhoek van de hoofdnavigatie te kiezen voor ‘Aanmelden’. Kies vervolgens voor ‘Registreer je hier’.

    undefined

    We vragen jou om de volgende gegevens:

    • e-mailadres
    • voornaam
    • familienaam
    • wachtwoord
    • wachtwoord herhalen

    Na het registeren ontvang je een bevestigingsmail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de knop in de e-mail en bevestig je e-mailadres.

    Je kan vanaf nu inloggen met je opgegeven e-mailadres en wachtwoord op Het Archief. De eerste keer dat je inlogt op Het Archief vragen we om akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden. Pas na jouw akkoord kan je aan de slag op Het Archief.

    C. Aanmelden met Het Archief-account

    Om je aan te melden klik in de rechterbovenhoek van de hoofdnavigatie op 'Aanmelden'.

    undefined

    Klik vervolgens op 'Het Archief-account'.

    undefined

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in.

    undefined

    Eens aangemeld zie je in de rechterbovenhoek van de hoofdnavigatie jouw profielnaam.

    Heb je nog geen account? Registreer je eerst als nieuwe gebruiker van Het Archief.

    D. Account en instellingen: Mijn Profiel beheren

    Eens aangemeld kan je 'Mijn Profiel' raadplegen via 'Account en instellingen' door te klikken op jouw profielnaam in de rechterbovenhoek van de hoofdnavigatie.

    Op 'Mijn Profiel' kan je de volgende zaken beheren:

    • jouw Het Archief-account. Kies voor 'Accountgegevens wijzigen' om de volgende gegevens te wijzigen:
      • voornaam
      • familienaam

             Deze functionaliteit werkt niet voor medewerkers van partners die aangemeld zijn met het Mijn meemoo-account.

    • jouw instellingen:
      • organisatie: dit veld zal ingevuld worden in het aanvraagformulier
      • type gebruiker: dit veld zal ingevuld worden in het aanvraagformulier
      • inschrijven voor de nieuwsbrief (maximaal 4 nieuwsbrieven per jaar)

    E. Nieuw wachtwoord instellen

    Ben je jouw wachtwoord vergeten? Dat kan gebeuren!

    Kies voor 'Aanmelden' in de rechterbovenhoek van de hoofdnavigatie en vervolgens voor 'Het Archief-account'. Daar kan je klikken op 'Nieuw wachtwoord aanvragen'. Vul jouw e-mailadres in en wij bezorgen je per e-mail een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

    undefined

    F. Account verwijderen

    Wil je jouw Het Archief-account verwijderen? Neem dan contact op met support@meemoo.be of contacteer ons via de Feedback-knop.

    G. Aanmelden als partner met mijn meemoo-account

    Medewerkers van meemoo-partners kunnen gebruikmaken van hun meemoo-account om zich aan te melden.

    • Heb je al een account om in te loggen op de meemoo-platformen voor partners (de meemoo-registratietool AMS, het meemoo-archiefsysteem MAM, Catalogus Pro), dan kan je ook met dit account inloggen op Het Archief. Kies bij Aanmelden voor 'Meld je hier aan met je 'Mijn meemoo-account' en geef je e-mailadres en wachtwoord in.
    • Heb je nog geen account om in te loggen op de meemoo-platformen voor partners? Bekijk dan eerst of je ook toegang nodig hebt tot andere meemoo-platformen. Indien niet, dan raden we je aan om een eigen Het Archief-account aan te maken. Klik op ‘Registreer je hier!” om een Het Archief-account aan te maken. Met een Het Archief-account kan je niet inloggen op de andere meemoo-platformen (AMS, MAM, Catalogus Pro)