Collecties in de kijker

Oorlogsbier

15 Items

Oorlogsbier

Maak je account aan en stel je eigen collecties samen!

Mijn account aanmaken

Zin om zelf collecties aan te maken? Registreer dan snel je persoonlijke account door te klikken op bovenstaande link.

Rubrieken

Belgische pers uit de Groote Oorlog

Een van de grootste databanken met persmateriaal uit 1914-1918 nu online 

 
Geïnteresseerd in authentiek bronmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog? Nieuwsgierig naar het dagelijkse leven onder de Duitse bezetter? Op zoek naar sporen van je grootvader aan het front? Dan ben je op Nieuws van de Groote Oorlog op de juiste plek. Hier vind je een unieke digitale collectie persmateriaal dat in onze regio verscheen tijdens de oorlogsjaren. Blader waar en wanneer je maar wil doorheen het veelzijdige aanbod aan frontbladen, sluikpers, kranten, tijdschriften, pamfletten en vlugschriften, goed voor zo’n 360 000 pagina’s geschiedenis van onschatbare waarde. 
 
Door de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog is er veel belangstelling voor geschreven pers uit de Eerste Wereldoorlog. Maar veel van de papieren exemplaren vertonen na honderd jaar de onvermijdelijke sporen van de tand des tijds, ondanks inspanningen om ze zo goed mogelijk te bewaren.
 
Met de broze staat van het papier in het achterhoofd, kreeg het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) in 2013 van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en PACKED de vraag om deze oorlogspublicaties te digitaliseren en beschikbaar te maken voor iedereen. Daarvoor sloegen deze vier organisaties de handen in elkaar met dertien Vlaamse erfgoedinstellingen. Het zijn de kranten uit hun collecties die je hier terug vindt: meer dan 270 000 krantenpagina’s, verspreid over maar liefst 52 236 edities van 904 verschillende titels.
 
Bovendien wordt de databank in begin 2016 aangevuld met de krantenpagina’s die CegeSoma eerder heeft gedigitaliseerd in samenwerking met twaalf federale, Vlaamse en Franstalige erfgoedinstellingen binnen het project Belgian War Press. De partners van beide projecten twijfelden geen seconde om hun collecties onderling uit te wisselen en te verrijken. 
 
Het resultaat? De papieren exemplaren blijven duurzaam bewaard voor de toekomst, de digitale kopieën doorblader je op deze website.
 
 
VFFY24/31: Groepsfoto in de loopgraven, IJzerfront, 1914-1918 - ADVN, Antwerpen / IJzerbedevaartarchief
VFFY24/31: Groepsfoto in de loopgraven, IJzerfront, 1914-1918 - ADVN, Antwerpen / IJzerbedevaartarchief