Zoek je beeld en geluid voor in de klas? Neem een kijkje op Het Archief voor Onderwijs >

Over Het Archief

Wat kan je doen?

Vlaanderen heeft een rijkdom aan beeld en geluid, bewaard bij verschillende organisaties: van cultureelerfgoed- en podiumkunsteninstellingen tot overheid en omroepen. Meemoo, Vlaams instituut voor het archief digitaliseert dit analoge audiovisuele materiaal waar nodig en bewaart het samen met bestaande digitale collecties duurzaam in zijn eigen archiefsysteem. Vaak is het materiaal zelf auteursrechtelijk beschermd en kan het dus niet zomaar online getoond worden.

Wat kan je dan doen? Grasduinen in een uitgebreide inventaris waar je de beschrijvingen van meer dan een miljoen filmpjes en geluidsfragmenten uitspit met filters en sorteeropties. Iedere dag wordt er nieuw materiaal gedigitaliseerd en gearchiveerd en breidt die inventaris uit. Met die metadata - de beschrijvingen, titels en trefwoorden van de items - ontdek je welk materiaal er bij welke organisatie aanwezig is. Niet al het materiaal van een organisatie is in Het Archief terug te vinden. Ben je op zoek naar meer - eventueel niet-audiovisueel - materiaal, dan kan je altijd de aanbieders zelf contacteren.

Ga op zoek in Het Archief

Wat vind je op deze website?

Door analoog materiaal op grote schaal te digitaliseren, kunnen we het niet alleen duurzaam bewaren, maar ook digitaal doorzoekbaar maken. Als je begint rond te kijken op deze website, dan zal je metadata vinden, veel metadata. Metadata zijn de beschrijvingen die aan een item - dat kan een video of een audiofragment zijn - vasthangen. Dat kan letterlijk een beschrijving zijn, maar ook een titel, een trefwoord of de datum waarop iets gemaakt werd. Maar metadata is ook een werkwoord, in die zin dat het altijd in beweging is. We kunnen de kwaliteit en kwantiteit van de bestaande metadata blijven verrijken en daar werken we hard aan, samen met onze partners. Wil je meer weten over metadata?

Ga naar onze Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat zijn metadata precies? En hoe kan je beeld- of geluidsfragmenten raadplegen? We beantwoorden deze Veelgestelde vragen met plezier.

Lees meer

Gebruiksvoorwaarden

De metadata in deze databank zijn online consulteerbaar. Voor ieder ander (her)gebruik, raden we je aan zeker onze gebruiksvoorwaarden na te lezen.

Lees meer

Hoe kan je het materiaal raadplegen?

Je kwam hier waarschijnlijk terecht in je zoektocht naar een filmpje of geluidsfragment. Je bent alvast op de juiste plaats, al kunnen we geen audiovisueel materiaal afspelen omwille van auteursrechten. Het beeld en geluid zelf zal je mogelijk bij één van onze partners ter plaatse moeten raadplegen.

Zoeken & vinden

Spit de zoekresultaten op Het Archief uit met filters, zoek- en sorteeropties en grasduin door de metadata.

Ga op zoek in Het Archief

Aanvragen

Is er een item dat je graag wil raadplegen? Dan kan je gebruik maken van het aanvraagformulier bij het item in kwestie. Daarmee stuur je je aanvraag naar één van onze partners. Iedere partnerorganisatie is anders, dus kunnen we je geen termijn of procedure voorleggen. Die partners verschillen niet alleen in het soort materiaal en de volumes die ze bewaren, maar ook in hun beleid rond aanvragen en eventuele raadplegingen. Wil je het materiaal hergebruiken, dan kunnen daar kosten aan verbonden zijn en zal je eventueel de rechten moeten klaren. De partner in kwestie kan je hierover meer vertellen. Bovendien is het niet van al onze partners de kerntaak om hun archief ter beschikking te stellen. Dat betekent dat je niet van alle partners even snel antwoord zal krijgen op je vraag. Meer weten?

Ga naar onze Veelgestelde vragen

Voor wie is Het Archief bedoeld?

Voor mensen met een interesse in audiovisueel materiaal van Vlaamse aanbieders. Zoals jij waarschijnlijk. Het Archief is publiek toegankelijk. Zo willen we iedereen de kans geven om boeiend beeld en geluid te ontdekken. Heeft jouw zoektocht een specifiek doel, dan kan je ook op onze andere platformen terecht.

Enkele bronnen ontsluiten we thematisch. Zo kan je vandaag al kranten uit de Eerste Wereldoorlog raadplegen op nieuwsvandegrooteoorlog.be. Ben je geïnteresseerd in de rijke kunst- en erfgoedgeschiedenis van Vlaanderen? Ontdek onder meer de Vlaamse Primitieven, de Antwerpse barok en de archeologische vondsten uit Tongeren op Art in Flanders.

Specifieke doelgroepen

Voor in de klas

Ben je leerkracht, docent of student aan de lerarenopleiding? Dan vind je audiovisueel materiaal op maat van je klas op Het Archief voor Onderwijs.

Ontdek Het Archief voor Onderwijs

Voor wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers zijn een belangrijke doelgroep voor meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Vandaag kunnen ze al aan de slag met de metadata die we hier aanbieden, maar in de toekomst willen we hen ook bruikbare tools aanbieden om met archiefmateriaal te gaan werken.

Ga op zoek in Het Archief

Van wie is dit materiaal?

Het materiaal op deze website maakt deel uit van de collecties van meer dan 100 van onze contentpartners uit cultuur, media en overheid. Dankzij deze aanbieders zijn de metadata van dit materiaal voor het eerst raadpleegbaar op Het Archief. Meer informatie over de volledige collectie van een partner, kan je bij de organisatie in kwestie verkrijgen.

Aanbieders

Al onze aanbieders vind je op onze partnerpagina. Sommige partners staan nog maar aan de start van het digitaliserings- en bewaringsproces. Van hen vind je bijvoorbeeld nog geen materiaal op Het Archief.

Bekijk onze partnerpagina

Zoektip

Ben je op zoek naar materiaal van een specifieke organisatie? Dan kan je op de zoekpagina sorteren op ‘soort archief’ of op ‘naam’ van de organisatie.

Meer zoektips vind je in onze handleiding.

Over meemoo

Het Archief is een initiatief van meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Bij meemoo digitaliseren en bewaren we beeld en geluid van de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector. Deze rijkdom aan filmpjes en audiofragmenten willen we zoveel mogelijk toegankelijk maken. Dat doen we via verschillende platformen en op verschillende manieren.

Meer weten over meemoo?

Bekijk ook

Nieuws van de Groote Oorlog

Deze krantendatabank verzamelt meer dan 270.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Bovendien vind je er interessante blogposts over gebeurtenissen en aspecten van het dagelijkse leven in ‘14-’18. Ontdek Nieuws van de Groote Oorlog

Het Archief voor Onderwijs

Ben je als lesgever op zoek naar beeld en geluid om te gebruiken in de klas? Op Het Archief voor Onderwijs vind je een selectie audiovisueel materiaal uit ons archief op basis van de leerplannen. Ontdek Het Archief voor Onderwijs

Art in Flanders

Dit gratis platform bevat meer dan 30.000 hogeresolutiebestanden uit de rijke erfgoedgeschiedenis van Vlaanderen: van archeologische vondsten uit Tongeren tot beelden van het gerestaureerde Lam Gods. Ontdek Art in Flanders